Претражи овај блог

среда, 11. мај 2011.

БЕЗ ПАТРИОТИЗМА, ДРЖАВА ПОСТАЈЕ ОТИРАЧ ЗА НОГЕ- МЕДВЕДЕВ

Пише: Комсомолскаја Правда
10 мај 2011

„…БЕЗ ПАТРИОТИЗМА, ЈЕДНА ДРЖАВА СЕ РАСПАДА. ПРЕТВАРА СЕ У ОТИРАЧ ЗА НОГЕ, И ДРУГИ ЋЕ ЈЕ УПРАВО ТАКО И КОРИСТИТИ- КАО ОТИРАЧ ЗА СВОЈЕ НОГЕ!“- ИЗЈАВИО ЈЕ РУСКИ ПРЕДСЕДНИК МЕДВЕДЕВ.


Оригинална црвена застава која се вијорила изнад Рајхстага, сада је изложена у Централном музеју Оружаних Снага, у Москви. Димитриј Медведев, Председник Русије је посетио музеј пре пар дана, уочи Дана Победе, да би отворио поставу под називом „Застава Победе“.

„Ова застава је светиња нашег народа. И поштено је да свако може да уживо види аутентичну Заставу Победе,“ изјавио је Медведев.

Застава Победе је предата музеју давне 1945. Застава је била излагана све до 1965. Након тога је замењена репликом, да би се оригинал склонио од јавности, ради наводне безбедности.

Ратним ветеранима је упућен позив да присуствују овој церемонији. Међу ветеранима су били и ратни другови Михајла Јегорова и Мелитон Кантарија- два војника, који су поставили совјетску заставу на кров Рајхстага, 2-ог маја 1945.

Медведев је у свом говору, током ове церемоније,  нагласио да руске власти морају да посвете више пажње патриотском уздизању нових генерација.

„У нашој земљи делују разне снаге, и није их могуће реформисати само директивама. Ми не можемо да прогонимо оне који размишљају другачије. Морамо да их убедимо снагом аргумента, ипак употреба државне „присиле“ је могућа у неким случајевима,“ рекао је Медведев.

У свом говору Медведев је навео пример америчких оружаних снага које се заснивају на уговорној плаћеној војсци. Али и то не значи да они који служе у америчкој војсци нису патриоте, додао је Медведев.

„Ми морамо да признамо да су САД и неке друге земље широм света постигле доста у подизању патриотизма. Без патриотизма, једна држава се распада. Претвара се у отирач за ноге, и други ће је управо тако и користити, као отирач за своје ноге“- изјавио је руски председник Медведев (мора да је имао данашњу Србију на уму- примедба аутора).

Говорећи о изучавању руске историје и државних вођа из прошлости, Медведев је нагласио да око тога не смеју да се воде политичке кампање. Према руском председнику, много је важније омогућити људима да сазнају праву истину.

Превод: Миодраг Новаковић

Нема коментара: